Klikleudal.nl

Vrijwilligers voor mensen

Ook vrijwilliger moet goed gedrag aantonen

 
De Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) wil dat vrijwilligers die met kinderen werken kunnen aantonen dat zij in het verleden geen zedendelicten hebben gepleegd.

Het NOV onderzoekt de uiteindelijke vorm voor een bewijs van goed gedrag voor vrijwilligers. Dat zegt vice-voorzitter Els Berman in reactie op het voornemen van Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie om de regels aan te scherpen voor zedendelinquenten die professioneel met kinderen werken. Bij de koepel zijn zo'n vierhonderd vrijwilligersorganisaties aangesloten, waaronder Scouting Nederland en Youth for Christ. "Wij willen voorkomen dat iemand die op grond van zijn verleden niet voor de klas mag staan, wel met kinderen kan werken als vrijwilliger", aldus Berman. "Op de een of andere manier willen wij kunnen achterhalen of iemand betrouwbaar is. Want ouders moeten erop kunnen rekenen dat het veilig is wanneer zij hun kinderen op zomerkamp sturen".

De NOV discussieert sinds afgelopen zomer over een oplossing voor het probleem. Aanleiding vormde een incident bij de scouting. "Dat hebben we toen breder getrokken. Want er is meer aan de hand dan feitelijk wordt bericht".