Klikleudal.nl

Vrijwilligers voor mensen

Mijn ervaringen als vrijwilliger: Amanda Bester

 
In juli ben ik begonnen als vrijwilliger bij Klik Leudal. Nu 3 maanden later heb ik de behoefte om mijn indrukken en ervaringen te delen.

Na een rondleiding bij het COA in Baexem was ik zo gemotiveerd om vluchtelingen te helpen aan vrijwilligerswerk. Mijn motivatie hiervoor had meerdere redenen: mijn eigen achtergrond en ervaring als immigrant uit Zuid Afrika, een empatisch gevoel tegenover de vluchteling en een behoefte om te helpen. Vrijwilligerswerk is een ideale manier voor een vluchteling om te integreren in ons land. Na 24 jaar in Nederland gewerkt te hebben, wil ik nu mijn ervaring gebruiken en hopelijk maak ik en mijn collega’s een verschil!

Na mijn presentatie bij het COA heb ik aanmeldingen gekregen van bewoners. Het is hartverwarmend om hun ingevulde formulieren te ontvangen. Iedere aanmelding kreeg een persoonlijke uitnodiging van mij. Ze kwamen op hun fietsen, vroegen aanwijzingen onderweg, 2 kwamen zelfs te voet naar Horn... ik was zo onder de indruk! Zo kwam ik een jonge man tegen buiten ons kantoor in Horn. Hij kwam aangereden op zijn fiets, voorbij de kinderboerderij. Een geit groette hem uitbundig met een harde bler... Hij keek naar hem en groette vrolijk terug met een bler. Mijn eerste indruk was gemaakt. Een vrolijke positieve man met een licht in zijn ogen. Een licht dat veel hoop uitstraalde in afwachting op wat de toekomst inhoudt voor hem. Hij wil heel graag iets teruggeven aan het land dat hem verwelkomde en dat hem geld geeft voor eten en ook nog naar de tandarts laat gaan!! Hij wil met bejaarden werken. Dat is fijn zei ik, maar ik merkte ook een creatief karakter en vroeg of hij niet liever iets daarmee wilde doen. Hij vertelde heel enthousiast over de ‘psychedelic art’ die hij maakte. Ik vertelde hem over andere vacatures met meer creatieve activiteiten. ‘Dat is fijn, maar mag ik 2 banen? Ik wil toch zo graag met oudere mensen werken, ze zijn zo vriendelijk’. Nou ja... tuurlijk... hij heeft zoveel gevoel, zoveel om te geven... wat een kleurrijke levendige persoonlijkheid... hij zou een bejaarde een lichtstraal bezorgen!

Vervolgens heb ik gesprekken en rondleidingen geregeld voor 15 kandidaten, met waardering voor de organisaties die hen verwelkomen. Ik hoop op een vervolg met succesverhalen. Mensen die door mensen geholpen worden. Het is geven en nemen voor ons allemaal. - Amanda Bester