Klikleudal.nl

Vrijwilligers voor mensen

Vrijwilliger aan het woord

 
Steunpunt Vrijwilligers Leudal (KlikLeudal) helpt mensen aan prettig en zinvol vrijwilligerswerk én organisaties aan gemotiveerde en gekwalificeerde mensen. Wij vinden het tijd om deze mensen te leren kennen. Wie zijn het en wat doen ze? Waarom doen ze vrijwilligerswerk en wat levert het op? Iedere maand gaat KlikLeudal op bezoek bij een vrijwilliger en gaan we in gesprek om de vrijwilliger en de organisatie waar zij voor werken te leren kennen. Deze keer hebben wij Marten Reitsma (65 jaar) uit Haelen mogen interviewen. Marten werkt als vrijwilliger bij het project Aan de Slag Leudal.

Aan de Slag Leudal, een samenwerking tussen gemeente Leudal, Proteion Welzijn, Pharos en COA/AZC, bemiddelt bewoners van het AZC Baexem in kleine groepjes naar vrijwilligerswerk. Het vrijwilligerswerk levert onder andere een bijdrage aan het leren van de Nederlandse taal, het verbeteren van de integratie en het biedt structuur en het gevoel van ‘zinvol’ bezig zijn. Aan de Slag Leudal is op 1 november 2017 van start gegaan en momenteel lopen er onder andere projecten bij zorgcentrum St. Elisabeth te Haelen en St. Charles te Heythuysen, het Samen Zorgen Huis te Baexem, de Aurora molen en Heidewerkgroep Leudal.

Marten is één van de begeleiders/ coaches bij Aan de Slag Leudal. In die rol houdt hij zich bezig met het werven van AZC bewoners voor vrijwilligerswerk (er is hiervoor wekelijks een spreekuur in het AZC) en zoekt hij nieuwe projecten waar AZC vrijwilligers aan de slag kunnen. Verder werkt hij mee aan de publiciteit rondom dit project en begeleidt hij AZC bewoners, die vrijwilligerswerk gaan doen, naar de bestemmingen waar ze aan het werk gaan. Ook probeert Marten, bij de projecten waar hij bij betrokken is, om zelf mee te helpen. “Ik vindt het heel belangrijk dat we mensen niet alleen naar een plek brengen, maar dat we er ook bij betrokken zijn. De mensen waarderen dat ook heel erg”.

In 2016 is Marten met pensioen gegaan en is daarna benaderd door Stichting Gave (een landelijke christelijke stichting voor de begeleiding van asielzoekers) die hem in contact hebben gebracht met 3 christelijke Syriërs en dat zijn ook meteen zijn eerste stappen geweest binnen het AZC. Marten is daarna begonnen met het geven van Nederlandse les aan asielzoekers en hielp een aantal bewoners die een status kregen met de eerste stappen binnen hun nieuwe gemeente. Op deze manier is hij heel breed bezig geweest binnen het AZC. Via een vrijwilligersproject met AZC bewoners is Marten terecht gekomen bij stichting Samen Zorgen Huis Leudal en hier uiteindelijk met het project Aan de Slag in aanraking gekomen. Momenteel is Marten werkzaam als vrijwilliger bij Aan de Slag. Voor stichting Samen Zorgen Huis is hij met name de contactpersoon met het AZC. “Maar ik bemoei me ook overal mee”, zegt hij lachend.

Foto: Marten met een aantal vrijwilligers van het AZC

Op de vraag waarom hij met vrijwilligerswerk is begonnen antwoordt Marten: “ Sowieso kan ik niet stil zitten en de Stichting Gave heeft als slogan ‘gevlucht, gezien en geliefd’. En dat is een beetje wat mij beweegt. De meeste AZC-centra en zeker Baexem liggen heel geïsoleerd. En daar komen natuurlijk wel andere vrijwilligers, maar je ziet gewoon dat mensen het heel prettig vinden dat ze gezien worden, dat ze herkend worden en door contact met ze op te bouwen, merken dat ze er mogen zijn. En dat heeft mij eigenlijk gedreven. Ik denk ‘daar lopen daar mensen rond en  ze hebben geen enkel contact met mensen uit de omgeving’. Maar door bij ze op bezoek te gaan en koffie met ze te drinken of gewoon hulp aan te bieden, krijg je contact en daar leven die mensen ontzettend van op”.

Marten geeft aan dat hij het vrijwilligerswerk erg bevredigend vindt. ”Ik moet zeggen dat ik er veel energie in steek, maar ik krijg er ook energie van terug. Ik heb heel veel geleerd in de laatste 2 jaar. Sowieso over de asielprocedure en dat soort dingen, maar ook gewoon over andere culturen. Verder zijn er ook goede vriendschappen uit ontstaan”.

Het allerleukste van vrijwilligerswerk vindt hij de ontmoetingen met verschillende mensen. Maar ook wat je met vrijwilligerswerk kunt bereiken. “Als je ziet wat er bijvoorbeeld de afgelopen jaren in het Samen Zorgen Huis gepresteerd is door zowel de AZC vrijwilligers als de Nederlandse vrijwilligers dat is gewoon gigantisch”.

En wat is het leukste wat je tijdens het vrijwilligerswerk hebt meegemaakt? “Nou dat is nog heel recent geweest. Niet zo lang geleden werd ik namelijk op een zondag gebeld door de beveiliger van het Samen Zorgen Huis dat hij iemand op het terrein had aangetroffen die geen Nederlands sprak, maar mijn kaartje bij zich had. Dit bleek een Syrische man te zijn die pas sinds kort in Nederland was en dacht dat we op de zondag ook werkten. Die was dus zo enthousiast dat hij ook al op de zondag wilde gaan werken. En dat vond ik eigenlijk wel erg grappig”. Marten geeft aan dat de reden dat AZC bewoners mee doen aan vrijwilligerswerk is om zo even uit het AZC weg te kunnen, maar ook dat ze even niet aan hun problemen of hun asielprocedure hoeven te denken. “En dat hun werk gewaardeerd wordt”.

We spreken ook over de vooroordelen die er over asielzoekers bestaan en vraag wat Marten tegen mensen zou willen zeggen om deze vooroordelen een beetje weg te kunnen nemen. “Ik zou ze eigenlijk willen uitdagen om niet te kijken naar de groep, maar desnoods met 1 persoon contact te maken. Want de kracht zit hem in de persoonlijke ontmoeting. En dan is het veel makkelijker om met statushouders die 2 straten verderop of naast je wonen contact te leggen dan met iemand uit het AZC. En dat is ook nog veel dankbaarder, omdat je daar ook een langdurige relatie mee op kunt bouwen. Dus ik zou zeggen breng ze eens een bloemetje of nodig ze uit voor een kop koffie en maak zo contact met ze”.

Als tip voor mensen die erover zitten te denken om vrijwilligerswerk te gaan doen wil Marten meegeven: “Zoek naar werk wat je leuk vindt en bij je past. En maak gebruik van je eigen krachten. Als je bijvoorbeeld heel goed bent in taal, help dan iemand daarmee of als je heel goed bent in administratie of financiële administratie dan kun je mensen bijvoorbeeld helpen met het invullen van de belastingformulieren. Zoek iets wat dicht bij jezelf past en wie je bent”.

Marten geeft aan dat Aan de Slag nog op zoek is naar met name een vrouwelijke vrijwilliger. Ze willen namelijk een apart spreekuur gaan opzetten om ook de vrouwelijke AZC bewoners te helpen aan vrijwilligerswerk. “Vanwege culturele verschillen benader ik zelf niet of nauwelijks vrouwen. En om de groep toch te bereiken zou het heel fijn zijn als we er nog een vrouwelijke vrijwilliger bij hebben”. 

Heb je interesse om als vrijwilliger bij Aan de Slag te komen helpen of zou je ergens anders vrijwilligerswerk willen doen neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligers Leudal/ KlikLeudal, tel: 06-52875046 of via klikleudal@proteion.nl. Meer informatie over vrijwilligerswerk in het algemeen of andere vrijwilligersvacatures kun je vinden op www.klikleudal.nl