Klikleudal.nl

Vrijwilligers voor mensen

Mevrouw Brouwers

Interview met Mevrouw Brouwers uit Baexem.

In het kader van extra aandacht voor vrijwilligers gaan wij, Hanneke en Math van Steunpunt Vrijwilligers Leudal elke maand op pad om een vrijwilliger te interviewen. De eerste vrijwilliger waarmee we gaan praten is mevrouw Brouwers uit Baexem. In december 2013 was zij een van de winnaars van de Vrijwilligersspeld 2013.

Gewapend met ons vragenlijstje bellen we bij haar aan, maar al snel blijkt dat we dat vragenlijstje helemaal niet nodig hebben. Mevrouw Brouwers blijkt een levendig vertelster die, zo gauw we plaats hebben genomen in haar gezellige woonkamer, begint te vertellen hoe ze in het vrijwilligerswerk is gerold. Gedurende haar verhaal blijkt dat ze het altijd vanzelfsprekend heeft gevonden om iets te doen voor de maatschappij, dat hoeft voor haar geen vrijwilligerswerk te heten.

Voor mevrouw Brouwers begon het een halve eeuw geleden met de LVB. Er waren geregeld activiteiten waar ze met de auto naar toe gingen. Er werd toen niet gevraagd naar benzine- of reiskosten. Men reed gewoon om de beurt en wie geen eigen vervoer had reed gewoon mee.

De rode draad in al haar vrijwilligerswerk: bloemen! Ze is al jarenlang lid van de Fuchsiavereniging en daarnaast verzorgt ze ook al vele jaren de bloemen en bloemstukken in de St. Johannes de Doperkerk in Baexem. Enthousiast vertelt ze over de fuchsia’s en wat er zo al bij komt kijken, bijvoorbeeld de verenigingsactiviteiten zoals uitstapjes en een stekmorgen voor alle leden en natuurlijk de tentoonstellingen die op mooie plekken in de regio gehouden worden. Zoals afgelopen jaar op Eynderhoof en in de prachtige tuin van Mariabosch. Dit jaar zullen de fuchsia’s en dus ook de hare (ze heeft er honderden) een plek krijgen in de Kasteeltuinen van Arcen.

In de kerk verzorgt ze bij vele gelegenheden en met extra drukte op feestdagen allerlei bloemstukken die er, zoals ze op foto’s laat zien, professioneel uitzien. Vaak gebruikt ze bloemen uit eigen tuin of kas. Daarbij krijgt ze zo nodig ook hulp van haar dochter. De Kankerbestrijding heeft ook altijd haar aandacht gehad. Ze was coördinatrice in Baexem en zorgde voor de werving van collectanten, het verzorgen van de collectebussen en na afloop van de collecte was ze verantwoordelijk voor de afdracht van het opgehaalde geld.

Naast al haar vrijwilligersactiviteiten en het meewerken in het eigen bedrijf, in het verleden, vond ze ook nog genoeg tijd voor andere zaken zoals vele reizen naar Lourdes. Ook daar kon ze het niet laten om bij te springen en bijvoorbeeld te helpen met het rondrijden van rolstoelgebruikers. Wat steeds uit haar verhaal naar voren komt is de vanzelfsprekendheid van alles wat ze doet. Dat was volgens haar vroeger de gewoonte en dat hoort nu nog steeds zo.

Ze beleeft er nog steeds veel plezier aan en het geeft haar een grote voldoening. Geen spijt dus! Natuurlijk wilde ze wel op de foto, maar dan wel met bloemen erbij: haar prachtige orchideeën! Mevrouw Brouwers is een vrijwilliger met het hart op de juiste plaats !